On-line rozhovor

Doc. MUDr. Jana Prausová

Rozhovor s Doc. MUDr. Janou Prausovou

Nově zvolená předsedkyně České onkologické společnosti a přednostka onkologické kliniky FN Motol Doc. MUDr. Jana Prausová odpovídala na vaše dotazy o rakovině.

Konec rozhovoru

Rozhovor byl ukončen 4. 2. 2016 11:00.

Obnovit výpis

4. 2. 2016 10:54 | Petra
OTÁZKA: Dobrý den paní docentko, lze říci, jak si stojí česká onkologie ve srovnání se světem? Zda je zdárně vyléčen obdobný počet pacientů jako v jiných zemích? A co na to má vliv? Vzdělanost našich lékařů, přístup k biologické léčbě, fungování systému zdravotnictví? Děkuji
ODPOVĚĎ:

Česká onkologie je zcela srovnatelná s nejvyspělejšími státy světa v poskytování péče a výsledcích protinádorové terapie. Svědčí o tom mezinárodně srovnatelné výsledky. Vliv na tuto skutečnost má vysoká úroveň vzdělanosti českých lékařů, přístup k veškeré nákladné terapii i fungování systému zdravotnictví. Jsou mnohé země, kde by se čeští občané léčili jen neradi a kde dostupnost je velmi problematická a mnohdy znamená finanční krach celé rodiny.

4. 2. 2016 10:39 | Jana
OTÁZKA: Dobrý den, kamarádka po diagnóze "rakovina prsu" a po doporučení jeho odstranění toto odmítla a zvolila alternativní způsob léčby. Přesto by chtěla být sledována, zda se nádor zmenšuje a jestli nevznikají metastázy. Má na tato vyšetření nárok, i když odmítla léčbu? Prozatím si sono i odběry krve musí hradit. Neměla by být sledována i gynekologem? Protože to může metastázovat do ženských orgánů? Děkuji moc za odpověď.
ODPOVĚĎ:

Jak už jsem odpověděla na jeden z předchozích dotaz, každý pacient s nádorovým onemnocněním má možnost a právo být sledován onkologem. Pokud odmítne doporučovanou léčbu, žádáme podepsání negativního reversu, pacient poté odpovídá za svůj zdravotní stav a ten je s ním nadále konzultován. Ani pak by si ale neměl vyšetření sám hradit, stále má právo na to, aby jeho zdravotní stav byl dle potřeby sledován. Co se týče mých zkušeností s alternativní léčbou, jsou jednoznačně negativní. Tato terapie nemůže nahradit klasickou protinádorovou terapii (chirurgie, radioterapie, chemoterapie). Protinádorová léčba je vyvíjena mnoho let na základě vědeckých poznatků, studií na laboratorních zvířatech, klasických klinických studií fáze 1, 2, 3 na velkých souborech pacientů. Tyto studie jsou statisticky vyhodnoceny a správný léčebný postup je vždy stanoven v léčebných standardech. je logické, že toto nemůže nahradit alternativní léčba.

4. 2. 2016 10:33 | Petra
OTÁZKA: Dobrý den paní docentko, jak se díváte na komerční připojištění na onkologické diagnózy, např. na rakovinu prsu? Máte u svých pacientů s tímto zkušenost?
ODPOVĚĎ:

Zásadou České onkologické společnosti je, aby veškerá léčba byla dostupná v rámci veřejného zdravotního pojištění pro všechny pacienty s nádorovými onemocněními v celé České republice. A to včetně nákladné léčby. Žádné léčebné nadstandardy v onkologii neexistují, pacient si může připlatit např. za jednolůžkový pokoj s příslušenstvím. Komerční připojištění nemá vliv na to, jaká bude nemocnému poskytnuta zdravotní péče.

4. 2. 2016 10:06 | Bohumila
OTÁZKA: Dobrý den, včera jsem Vám posílala dotaz k mé zkušenosti s léčbou rakoviny ohledně dle mého názoru špatné komunikace nemocnice s pacienty resp. se mnou. Nevím jak zde rozhovory probíhají, nemám zkušenost, tak se raději připomínám:-) Děkuji za Vás názor a přeji pěkný den.
ODPOVĚĎ:

Na otázku jsem již odpověděla, najdete ji v seznamu níže.

4. 2. 2016 09:44 | Robert Gos
OTÁZKA: Dobry den, jake jsou zkusenosti s novymi LP Opdivo (nivolumab) v léčbě pacientů na NSCLC? Děkuji za informaci. Robert Gos
ODPOVĚĎ:

Zatím jsou známy především výsledky z klinických studií. Ty u NSCLC squamózního typu vypadají velmi dobře. Samozřejmě je nutné vytvořit i závěry z běžné klinické praxe.

4. 2. 2016 09:19 | Konárová
OTÁZKA: Prosím Vás paní doktorko, mám sestru na Slovensku, má i české občanství. Napsala mi že má pozitivní cytostěr asi děložního čípku. Co je prvním krokem k léčbě, psla mi, že má nějaké cysty, ale operace se odložila kvůli zánětu průdušek. Bylo by možné léčit ji zde v Čechách? Děkuji za opdověď
ODPOVĚĎ:

Občané Slovenské republiky se v Čechách mohou léčit. Podle toho, jestli si platí zdravotní pojištění v ČR nebo na Slovensku by se měla obrátit na svoji zdravotní pojišťovnu. Tam jí poradí.

4. 2. 2016 09:17 | Jarmila Němcová
OTÁZKA: Dobrý den pí docentko, je pravda, že existuje něco nového v léčbě nádoru ??? "R. Šmucler v Olomouci šetrně zničil nádor světlem. Nemocný jej vykašle" Docent Roman Šmucler provedl v olomoucké fakultní nemocnici v ČR zatím výjimečnou operaci nádoru hrtanu pomocí šetrné "fotometody" Autor: DENÍK a Archiv R. Šmuclera " A dočkáme se rozšíření této metody??? Bohužel pojišťovny to zatím prý neproplácí.
ODPOVĚĎ:

Fototerapie není zcela novou metodou, byla již mnoho let publikována a je mnohdy součástí léčby nádorů. Například kožní nádory. Tento konkrétní případ detailně neznám, ale jistě je možná konzultace u docenta Šmuclera.

4. 2. 2016 09:16 | Markéta
OTÁZKA: Dobrý den, paní docentko, jaké máte zkušenosti s ženami, které odmítnou léčbu a rozhodnou se léčit rakovinový nádor prsu alternativně - homeopatií, změnou stravy, pozitivním přístupem k životu. Pokud se pacientka rozhodne pro alternativní léčbu, má nárok na kontrolní onkologická vyšetření hrazená zdravotní pojišťovnou - myslím tím případné sledování metastáz - CT, nukleární a gynekologické vyšetření apod.? Děkuji za odpověď Markéta
ODPOVĚĎ:

Každý pacient s nádorovým onemnocněním má možnost a právo být sledován onkologem. Moje zkušenost s alternativní léčbou je jednoznačně negativní, nemůže tato terapie nahradit klasickou protinádorovou terapii (chirurgie, radioterapie, chemoterapie). Protinádorová léčba je vyvíjena mnoho let na základě vědeckých poznatků, studií na laboratorních zvířatech, klasických klinických studií fáze 1, 2, 3 na velkých souborech pacientů. Tyto studie jsou statisticky vyhodnoceny a správný léčebný postup je vždy stanoven v léčebných standardech. je logické, že toto nemůže nahradit alternativní léčba, kterou vymyslí doma jeden člověk.

4. 2. 2016 08:49 | MArie
OTÁZKA: Opravdu mohu z uzenin dostat rakovinu? Proběhlo to novinami a dost mne to vyděsilo?
ODPOVĚĎ:

Onemocnění zhoubným nádorem v souvislosti s požíváním uzenin není jednoznačné. Samozřejmě vysoká spotřeba uzených produktů, které obsahují rakovinotvorné látky, může přispět negativně k vývoji některých typů nádorů, např. v zažívacím traktu, především ve střevě. proto se nadměrné požívání uzenin nedoporučuje. Pro vývoj nádoru střeva není jediným faktorem požívání uzenin.

4. 2. 2016 08:47 | Jaroslava Málková
OTÁZKA: Dobrý den paní doktorko, je někdy v budoucnu plánovaný screening mladých mužů jako prevence rakoviny varlat - kontrola krve na rakovin. markry ? Protože můj syn v loňském roce onemocněl typem rakoviny varlat, ale nádor byl nalezen poblíž ledvin a byl již dost veliký 4.5 cm x 7,5 cm. Léčení bylo pro jeho zdravotní stav velice náročné, přesto po 4 chemoterapiích a operaci úspěšné. Nyní je nutné kontrola po půl roce - ale zase bez kontroly krve.(urolog prohlásil, že není nutná). Bylo nám řečeno, že stav byl již dost závažný a že se mělo na tuto rakovina léčit dříve. Jde o čas. Ale jak má pacient - mladý muž, pokud má nádor jinde než ve varlatech, přijít na to, že onemocněl? Dva roky před onemocněním si našel bulku u prsa, ale po biopsii mu bylo řečeno, že to není zhoubné, ale nebyl to již první náznak toho, že není v těle něco v pořádku? Děkuji za odpověď.
ODPOVĚĎ:

Screening nádorů varlat v současné době neprobíhá a ani není plánován. Je to onemocnění, které není v populaci tak početné, aby screening zlepšil léčebné výsledky. Ne všechny nádory varlat produkují markery, které je možné sledovat, a které upozorní na progresi choroby. Diagnostika nádorových onemocnění se opírá o příznaky, ne všechny nádory jsou tzv. preventabilní (tzn. nelze je odhalit ve stádiu před vznikem malignity). Bulka v prsu nebyla známkou pro budoucí nádor varlete, protože byla histologicky negativní.

4. 2. 2016 08:47 | Vašek
OTÁZKA: Doktor mi zjistil rakovinu prostaty a chce mne poslat na ozařování ftonem. Viděl jsem v metru reklamu, že je lepší proton. Co byste mi doporučila?
ODPOVĚĎ:

Fotonová terapie karcinomu prostaty je zcela adekvátní výsledkům protonové terapie, a to včetně nežádoucích účinků. Proto neindikujeme pacienty s karcinomem prostaty k protonové terapii.

4. 2. 2016 08:44 | M. Zouhar
OTÁZKA: Setkala jste se někdy s případem, kdy ste chtěla poslat pacienta na protonovou terapii, ale pojišťovna to odmítla zaplatit? Je v tom mezi pojišťovnami nějaký rozdíl? Leckde je vidět reklama, že to platí všechny kromě VZP, je to tak?
ODPOVĚĎ:

Je obecně uznávaným pravidlem, že pojišťovny proplácejí ty indikace, které projdou odbornou komisí v Komplexním onkologickém centru a centrum tuto léčbu doporučí. Pokud jsme protonovou terapii doporučili, ještě se nestalo, že by ji pojišťovna neproplatila. A to bez ohledu na to, o kterou pojišťovnu jde.

4. 2. 2016 08:40 | Blanka
OTÁZKA: Vím, že v Motole se před rokem a půl léčil britský chlapec Ashya King. V poslední době se objevily v médiích zprávy, že už je z rakoviny vyléčený. Je to pravda? Dá se skutečně po tak krátké době říci, že se chlapce podařilo vyléčit, nebo je na takové hodnocení ještě příliš brzy?
ODPOVĚĎ:

Na takové hodnocení je ještě velmi brzy. Je nutné chlapce nadále sledovat, není jisté, zda se choroba nevrátí.

4. 2. 2016 08:15 | Blanka
OTÁZKA: Dobrý den, ve 40 letech mi byla odstraněna děloha pro karcinom in situ děložního čípku. Po 10 letech zjištěny adenové polypy tlustého střeva (3), odstraněny, kontrola za 2 roky. Může být nějaká spojitost mezi onemocněním /oslabená imunita) a jakou prevenci je možno doporučit (na mamograf docházím pravidelně). Teta umřela v 55 letech na rakovinu plic a i v širší rodině je výskyt rakoviny. Děkuji a přeji pěkný den
ODPOVĚĎ:

Jednoznačná spojitost mezi vašimi onemocněními není. V současné době není běžné vyšetření pro sledování stavu protinádorové imunity. Ve vašem případě se nejednalo o rozvinutou formu nádorového onemocnění, ale v podstatě o prekancerózu. Vzhledem k tomu, že nádorové onemocnění postihne každého třetího občana ČR, je frekvence ve vaší rodině bohužel odpovídající populaci.

3. 2. 2016 20:53 | Kramář
OTÁZKA: Je pravda, že u překyseleného organismu je větší pravděpodobnost výskytu rakoviny? Pokud ano, kde mohu zjistit zda je moje tělo překyselo? Co musím udělat abych dostal tělo do standardního stavu?
ODPOVĚĎ:

Tato informace mně není známa a u běžné zdravé populace se míra "překyselenosti" nesleduje.

3. 2. 2016 19:05 | Bohumila
OTÁZKA: Dobrý den paní doktorko, myslíte si, že je etické, sdělovat diagnosu po telefonu? V březnu mi byla zjištěna po hysterektomii kvůli "banálnímu" myomu rakovina dělohy, poté jsem byla odeslaná na CT. Po CT mi z nemocnice (nebudu jmenovat) zavolali, že už mám metastázy v játrech a plicích a že se mám, pokud chci, objednat na chemoterapii a že doporučují to učinit co nejdříve, neb je to agresivní a že přejí hodně štěstí. Od té doby jsem docházela na chemoterapii a kromě pana doktora na chemo se mnou vůbec nikdo nic neřešil, nevysvětloval, nenabídl psychologa. Na místo na chemo jsem často čekala i 3 hodiny. Nebylo na koho se obrátit, když jsem si vydobyla návštěvu ambulance, vždy tam byl jiný lékař a vždy zjišťoval, kdo že to jsem a co mi je. Když jsem se zeptala pana doktora na chemo, co bude po této léčbě, sestřička řekla panu doktorovi "třeba půjde paní M na operaci" a odpověď pana doktora "Prosím vás ta? Vždyť to všude" atd. atd. Ještě platí že "slovo léčí"? Myslíte, že je to takto v pořádku? Děkuji za Vaší odpověď.
ODPOVĚĎ:

Na našem pracovišti upřednostňujeme osobní individuální přístup k pacientovi, avšak nechci hodnotit konkrétně vaši situaci, protože ji detailně neznám. Pokud je to realizovatelné, je samozřejmě lepší, aby pacienta ošetřoval stále jeden lékař. Ale jak je obecně známo, lékařů je nedostatek, a tak zástup v některých momentech je nevyhnutelný (nemoc, dovolená apod,).

3. 2. 2016 15:32 | Daniela Morávková
OTÁZKA: Rakovina je velký strašák v naší rodině, v blízkém okolí máme už dvě úmrtí a další dva případy, kdy se s ní naši příbuzní statečně snaží bojovat. Načetla jsem o tom už kdeco a musím říct, že jedna rada potírá druhou. Existuje něco, co by člověku opravdu účinně pomohlo ochránit se?
ODPOVĚĎ:

V prvé řadě je nutné zjistit, zda některá z nemocí nemá genetický původ. Pokud ano, je nutné dle porady s genetikem vyšetřit všechny ohrožené členy rodiny. Začíná se vždy od genetického vyšetření už nemocného a pokračuje se dle typu choroby u zdravých příbuzných. Ochrana před vznikem nádorového onemocnění není nikdy stoprocentní. Nejsou známy všechny příčiny vzniku nádorových chorob. Dopöručit lze správnou životosprávu, tím není myšlena jen strava, ale i dostatek pohybu, omezení stresu, schopnost odpočívat a podobně.

3. 2. 2016 14:37 | Zdeněk B.
OTÁZKA: Dobrý den. Léčím se na nemoc srdce(dilatovaná kardiomyopatie).Kardiolog mi jednou ročně dělá odběry krve. Chtěl bych se zeptat jestli lékař podle těchto výsledků z odběrů krve může poznat začínající anebo již mírně plížicí se (metastázy apod.) rakovinu nějakého orgánu? Děkuji za odpověď.
ODPOVĚĎ:

Nevím, jak přesně vypadá skladba biochemického odběru, ale dle běžných biochemických hodnot a i prováděných nádorových markerů z krve, nelze poznat počínající nádorové onemocnění. Nádorové markery jsou indikovány až při podezření na nádorové onemocnění a především jsou indikátorem průběhu léčby, její účinnosti či selhání a dále se kontrolují po ukončení léčby pro možné pokračování nemoci.

3. 2. 2016 14:13 | frant. hamr
OTÁZKA: jsem třetim rokem po ozařeni nadoru prostaty, pravidelně po 3 měsicich dostavam inj. Eligard, jak dlouho je nutne tyto inj. aplikovat, přip. je něco noveho? Moc děkuji za odpověď!
ODPOVĚĎ:

Po ozáření nádoru prostaty je nutné sledovat hladinu PSA a dle vývoje je indikovaná hormonální léčba, to znamená, že Eligard může být nahrazen jinou hormonální léčbou. Ta však může po čase selhat a poté je v současné době ještě řada preparátů, kterými je možné vývoj nemoci ovlivnit.

3. 2. 2016 14:02 | Pavel Záhoř
OTÁZKA: Jaká je pravděpodobnost uzdravení u osmiletého dítěte s anaplastickým nefroblastomem?
ODPOVĚĎ:

Tento konkrétní případ bez podrobného popisu nálezu nelze hodnotit. Navíc jsem především onkolog pro dospělé pacienty a bylo by dobré obrátit se na dětskou onkologii. Obecně nicméně platí, že nefroblastom má dobrou prognózu.

3. 2. 2016 11:56 | Sasková
OTÁZKA: Dobrý den, paní docentko, léčím se s rakovinou prsu, vznikla mně boule v podpaždí, která je už metastázou, primární nádor nebyl vůbec objeven, prý se někdy sám ztratí. Nemůže někde číhat? Co doporučujete pro regeneraci organizmu při chemote- rapiích kromě zeleniny a ovoce, jsou nějaké osvědčené doplňky stravy apod. ? Děkuji.
ODPOVĚĎ:

Konkrétní nález bez znalosti všech výsledků vyšetření nelze odpovědně zhodnotit. Spontánní regrese - zmizení nádoru - není obvyklé, výjimečně může být u maligního melanomu (rakovina kůže). Drobné ložisko primárního nádoru někdy opravdu není nalezeno. Doporučujeme běžnou pestrou stravu s dostatkem bílkoviny, ovoce a zeleniny.

3. 2. 2016 10:19 | Věra Šmidová
OTÁZKA: Jaký je Váš názor na alternativní léčbu místo chemoterapie po odstranění zapouzdřeného karcinomu? Mám na mysli změnou stravy - zeleninové a ovocné šťávy, semínka, vyřazení cukru, kravského mléka, omezení masa apod. (samozřejmě bez alkoholu a kouření).
ODPOVĚĎ:

Jakákoliv alternativní léčba nemůže nahradit onkologem indikovanou terapii.Nedoporučujeme ani velmi radikální změnu životosprávy, tj. zcela omezit bílkovinu, vegetariánství a podobně. Organismus je zatížen proběhlým onemocněním a event. onkologickou léčbou, a proto omezování jednotlivých složek výživy je nebezpečné.

3. 2. 2016 10:18 | Svetlana
OTÁZKA: dobry den, kde muzu najit E104 form online?
ODPOVĚĎ:

Tato otázka se netýká onkologických onemocnění, pošlete svůj dotaz prosím na adresu tiskove@vzp.cz.

3. 2. 2016 10:10 | Miloslav Vítek
OTÁZKA: Dobrý den, paní docentko, chci se zeptat na Váš názor na léčbu karcinomu prostaty protonovou terapií. Měla by být šetrnější a bez vedlejších následků? Děkuji
ODPOVĚĎ:

Dobrý den.

Fotonová terapie na lienárním urychlovači je stejně účinná a stejně šetrná jako protonová terapie u karcinomu prostaty, a proto proton u této diagnózy neidikujeme.